پخش زنده
امروز: -
رئیس جمهور: ما قدرت فائق آمدن بر تمام مشکلات را داریم و عبور از تحریمها با عزم ملت ایران ممکن است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای روحانی امروز در سخنانی در جمع مدیران ارشد بانک مرکزی ضمن تبریک میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن به گزارشی که پیش از این سخنرانی در مجمع بانک مرکزی از سوی مسئولان ارائه شد، اشاره کرد و آن را امیدوارکننده دانست.
وی با اشاره به اینکه امریکا تمام توان خود را روی بحث تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران به ویژه تحریم سیستم بانکی، فروش نفت و سایر زمینههای اقتصادی قرار داده است، گفت: امروز خط مقدم ما در برابر امریکا وزارت امورخارجه، وزارت نفت و بانک مرکزی است البته بقیه از جمله وزارت اقتصاد دوم هستند.
رئیس جمهور از آقایان ظریف، زنگنه و همتی به خاطر ایستادگی و توانمندی آنان تقدیر کرد و از آنان به عنوان نیروهایی نام برد که در خط مقدم این مبارزه ایستاده اند.
آقای روحانی افزود: البته بقیه دستگاههای اقتصادی ما، سازمان برنامه و بودجه و اقتصاد ما تحت فشار هستند، اما عمدتاً فشار به این سه بخش است و ما علیرغم این که سختیهایی را تحمل کردیم موفقیتهای بسیار خوبی نیز داشتیم و این دو را باید در کنار هم قرار دهیم.
رئیس جمهور گفت: هم سختی و هم مشکلات داریم و هم مردم توقعات درستی دارند که ما باید آنها را حل و فصل کنیم و هم پیشرفتهای خوبی داشتیم که آنها را هم مردم باید بدانند، چون این پیشرفتها از آن مردم است و دولت منتخب مردم است.
آقای روحانی افزود: اگر وزارت خارجه و بانک مرکزی ما و دولت کاری میکند نماینده مردم است و دولت منتخب مردم است و تمام این تلاشها تلاش ملت ایران است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه قاعدتاً باید در شرایط تحریم تراز تجاری ما مطلوب نباشد، گفت: تراز تجاری ما طی ۱۱ ماه گذشته مثبت است به طوری که ما در این مدت ۴۰ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشتیم و ۳۸ و نیم میلیارد دلار واردات بنابر این تراز ما طی این مدت مثبت یک و نیم است.
آقای روحانی افزود: در این حال در بعضی بخشها واردات ما بیشتر بوده از جمله کالاهای اساسی و در بعضی زمینهها واردات ما کمتر شده و در مجموع کشوری هستیم که میتواند ۴۰ میلیارد دلار درآمد داشته باشد و کمتر از ۴۰ میلیارد دلار نیاز وارداتی خود را تأمین کند و این نکته بسیار مهمی است.
در صحنه سیاسی و بین المللی موفق هستیم
رئیس جمهور موفقیت امروز ایران را در صحنه سیاسی و بین المللی بسیار ارزشمند خواند و گفت: ما در منطقه کار بزرگی انجام دادیم که انجام این کار بزرگ بر دوش همه نیروهای مخلص بوده است؛ اگر با هم و در کنار یکدیگر نباشیم موفق نمیشویم.
آقای روحانی با اشاره به موفقیتهای حقوقی و بانکی جمهوری اسلامی ایران در برابر آمریکا افزود: درست است که آمریکا به ما فشار میآورد، اما در همین حین جمهوری اسلامی ایران سه بار در دادگاههای بین المللی موفق شده و آمریکا شکست خورده است.
وی گفت: یکی از موفقیتهای ایران در دادگاه بین المللی؛ تایید صلاحیت دادگاه برای رسیدگی به شکایت ایران نسبت به خروج آمریکا از برجام بود، خیلی بحث شد و آمریکاییها میگفتند که این دادگاه صلاحیت رسیدگی به این شکایت را ندارد، اما دادگاه صلاحیت خود را در این باره تایید کرد، این اولین موفقیت حقوقی بود.
رئیس جمهور موفقیت دوم ایران را صدور قرار موقت از سوی دادگاه برای اعلام ناموجه بودن تحریمهای آمریکا خواند و افزود: در این زمینه موفق شدیم و علی رغم تلاشهای آمریکا قرار موقت از سوی دادگاه بین المللی به نفع ایران صادر شد.
آقای روحانی با اشاره به موفقیت حقوقی دیگر ایران در تایید صلاحیت دادگاه درباره رسیدگی به ضبط پولهای بانک مرکزی و ملت ایران، گفت: این موضوع درباره حدود دو میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران بود که دادگاه صلاحیت خود را برای رسیدگی به این شکایت تایید کرد، در حالی که آمریکاییها ماهها در تلاش بودند تا این صلاحیت را از بین ببرند.
رئیس جمهور افزود: در همین ماههای اخیر نیز دو بار در دو دادگاه مهم اروپایی درباره شکایتهایی مربوط به شش میلیارد دلار و ۱.۶ دهم میلیارد دلار اموال ایران به موفقیت دست یافتیم، بنابراین ما در صحنه سیاسی و در صحنه بین المللی موفق هستیم.
آقای روحانی این موفقیتها را بسیار ارزشمند دانست و گفت: ما در منطقه کار بزرگی انجام دادیم که انجام این کار بزرگ بر دوش همه نیروهای مخلص بوده است؛ بخشی از این بار را سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بخشی را وزارت امور خارجه و برخی از این بار را بخش اقتصاد کشور بر دوش داشته و همه اینها در کنار یکدیگر قرار گرفته است.
رئیس جمهور افزود: اینکه دیروز رئیس جمهور سوریه آقای بشار اسد از دمشق به سوی تهران پرواز کند و خدمت مقام معظم رهبری میرسد و همچنین با یکدیگر نیز ملاقات داشتیم، وی گفت که سفر من تشکر از ملت و دولت ایران و همچنین رهبر معظم انقلاب است.
آقای روحانی گفت: اتفاقا آقای بشار اسد در ضمن بحث هایشان از وزارت امور خارجه نیز به طور صریح تشکر کرد و این تشکر به خاطر کارهای بزرگی است که امروز همه با هم در منطقه انجام میدهیم چرا که اگر با هم و در کنار یکدیگر نباشیم موفق نمیشویم.
رشد ۲۳ درصدی نقدینگی
رئیس جمهور افزود: از ابتدای دولت یازدهم تا به امروز رشد نقدینگی ۲۳ درصد بوده است.
آقای روحانی گفت: در تمام رسانهها یکی از نکاتی که به آن تاکید میشود بحث نقدینگی است برخی معتقدند نقدینگی بی حساب و کتاب بالا رفته و دولت در این رابطه کاری انجام نمیدهد.
وی افزود: ما امروز در آمار و ارقام دیدیم که رشد نقدینگی تا اول دولت یازدهم یعنی از حدود سال ۸۱ - ۸۲ تا سال ۹۲ به طور متوسط ۲۷ درصد بوده است.
رئیس جمهور گفت: از ابتدای دولت یازدهم تا به امروز رشد نقدینگی به ۲۳ درصد رسیده است ما توانسته ایم نقدینگی را کنترل کنیم و از این مهمتر در پایه پولی یک حرف بسیار مهمی داریم.
آقای روحانی افزود: قبل از این دولت بخش بزرگی از پایه پولی بر مبنای استقراض دولت یا طلبکاری بانک مرکزی از دولت بوده است و شما میدانید که اگر بر مبنای پایه پولی اگر نقدینگی افزایش یابد چه خطراتی به دنبال خواهد داشت ضریب فزاینده اش چقدر زیاد است الان اگر پایه پولی بالا میرود به خاطر بدهی بانکها به بانک مرکزی است یعنی آنوقتها دولت مسئول بوده، اما حالا مخاطبین ما در این جلسه (شماها) مسئول هستید.
وی گفت: بانکها باید تلاش کنند که این پایه پولی استفاده نکنند وقتی به بانک مرکزی فشار میآوردند و پول میگیرند به طور طبیعی این فشار بر پایه پولی و اقتصاد وارد میشود البته نکتهای در آمار امروز بود که وضع بانکها در مطالبات و پولهایی که اینها از بانک مرکزی دریافت میکنند در این ماههای نسبت به گذشته کاهشی بوده است و این نکته بسیار مهمی است یعنی بانکها هم کمک کرده اند و قدم اول را برداشته اند که نسبت به ماههای قبل کمی کاهش یافته است.
رئیس جمهور افزود: از آن طرف آمار ارقام نشان میدهد که وضع بانکهای دولتی از این نظر بهتر از بانکهای خصوصی و بانکهای سیاستهای اصل ۴۴ است باید از همه بانکها بخواهیم در این زمینه همکاری کنند، زیرا این اضافه برداشت در نهایت به پایه پول باز میگردد.
ادغام چند بانک نیروهای مسلح؛ به زودی
وی گفت: به زودی چند بانک مربوط به نیروهای مسلح در هم ادغام میشود و یک بانک واحد تشکیل میشود.
آقای روحانی افزود: یکی از اقدامات خوب بانک مرکزی با کمک دولت و قوای دیگر مسئله موسسات اعتباری غیرمجاز بود، این یک بلای بزرگی برای کشور و مردم ما بود و خود جمع کردن این کار نیز کار آسانی نبود.
رئیس جمهور گفت: من میدیدم وقتی آقای سیف وارد این مصاف برای مبارزه با این مسئله شد چه فشاری بر روی آن بود، من نامههایی را که برای او مینوشتند را میدیدم، مسئولین مختلف با صد امضا، نود و دو امضا، کمتر، بیشتر، همه به او فشار میآوردند، زمانی پیش من آمد و گفت ظاهراً کاری که من انجام میدهم مشکل دارد و نباید انجام دهم، به او گفتم چرا نباید انجام دهی، حتماً باید انجام دهی، نباید به این مسائل اعتنا کنی و باید کارت را انجام دهی.
آقای روحانی با بیان اینکه کار بزرگی انجام گرفته و هنوز هم در حال ادامه است، افزود: درست است که یک بار سنگینی بر دوش ما آمد، همین موسسات مقداری پایه پولی را بالا بردند و ما ناچار شدیم حل و فصل کنیم، اینها مشکل برای ما ایجاد کردند، اما اینکه این معضل بزرگ در کشور ما حل و فصل شد البته به دولت ما هیچ ارتباطی نداشت و این موسسات همگی مربوط به دولتهای قبل بود و از سال ۸۲ به بعد به تدریج بوجود آمده بودند، اما بارش بر دوش ما افتاد و ما ناچار بودیم آن را حل و فصل کنیم.
رئیس جمهور گفت: این کار کار ارزندهای است البته در این زمینه اقدامات دیگری نیز در حال ادامه پیداکردن است، ما در جلسات شورای عالی هماهنگی سه قوه، تقریباً هر نیازی که بانک مرکزی داشته را توانسته ایم در یک زمان کوتاهی مصوب و حل و فصل کنیم و در این زمینه نیز مصوبات خوبی داشته ایم و بانک مرکزی در این زمینه مهم است که نظارت خود را بر همه بانکها افزایش دهد و اگر بانکی در یک شرایطی لازم است که راجع به او تصمیماتی گرفته شود، بانک مرکزی به راحتی بتواند آن تصمیمات را با چارچوبی که در مصوبات ما است انجام دهد.
آقای روحانی تاکید کرد: این اقدام، اقدامی بسیار ارزشمند و خوب است مردم به این نکته توجه کنند که در حین فشار اقتصادی دشمن، اصلاح بانکها نیز بصورت همزمان با یک روند سریع تری ادامه پیدا میکند.
رئیس جمهور با بیان اینکه این اقدام برای اقتصاد آینده و امروز ما و برای سالم سازی بانکهای ما بسیار اهمیت دارد، افزود: انشاء الله به زودی چند بانک مربوط به نیروهای مسلح در هم ادغام میشود و یک بانک واحد تشکیل میشود، این به روند اصلاحات کلی در زمینه بانکها کمک میکند و امیدوار هستیم این اقدام نیز تا پایان امسال انجام شود و همه مصوبات آن در این زمینه انجام شده و در اختیار بانک مرکزی قرار دارد و باید بانکها با هم بنشینند و آن را نهایی، اجرایی و عملیاتی کنند.
قطع رابطه با گروه اقدام مالی، فعالیتهای بانکی ما را مختل میکند
وی گفت: اگر رابطه با گروه اقدام مالی قطع شود فعالیتهای بانکی ما در سطح دنیا با مشکل مواجه میشود.
آقای روحانی با بیان این که بانک مرکزی و دولت بار سنگینی از مسئولیت را بر دوش دارند، افزود: اگر عدهای بخواهند دور کشور دیوار بکشند این کار دولت را سخت میکند و از همه خواهش میکنم دور کشور را دیوار نکشند چرا که این به نفع کشور نیست، بگذارید دولت کار خودش را بکند.
رئیس جمهور با اشاره به این که دیوارها باید برداشته شود، گفت: اکنون دیوار دور بانک هاست، بانکها چطور میتوانند سالمتر کار کنند و باید بدانیم اگر با بانکهای دنیا ارتباط داشته باشیم اقتصاد به راه میافتد.
آقای روحانی افزود: ما تلاش میکنیم تا تحولات بانکی سیستمی جهان را ببینیم و از آنها عقب نیافتیم و بانکها باید فعال باشند.
رئیس جمهور با اشاره به این که لوایح مرتبط با FATF باید با عقل و تدبیر دولت پیش رود، گفت: نمیتوان کشور را به دست ۱۰ یا ۲۰ نفر داد تا مدیریت کنند بلکه همه صاحبنظرند.
با عزم ملت بزرگ ایران عبور از تحریم ممکن است
وی افزود: ما یک ملت هستیم و قدرت فائق آمدن بر تمام مشکلات را داریم و عبور از تحریمها با عزم ملت ایران ممکن است.
آقای روحانی گفت: صاحب این کشور ملت است و این ملت قدرت تصمیم گیری در موارد مختلف را دارد.
وی افزود: در خصوص پذیرش FATF هم ملت از طریق نهادهای منتخب خویش حرف خود را زده است.
آقای روحانی گفت: قدرت تصمیم گیری در کشور به نام ملت یا دولت است یا مجلس و یا رهبری، رهبری چند بار گفتند که با لوایح چهار گانه مخالفتی ندارند دولت هم که در این خصوص لایحه داده و مجلس نیز تصویب کرده پس چه کسی با این جریان مخالف است.
رئیس جمهور افزود: واقعیات را به مردم نمیگویند و تا مشکلی پیش میآید میگویند مدیریت با دولت است.
وی گفت: در خصوص لوایح چهار گانه در صورت تصویب نشدن چه کسی پاسخگوی مشکلات پیش آمده برای روابط تجاری کشور با دنیا یا خدشه وارد شدن به بازار داخلی خواهد بود.
آقای روحانی افزود: تنها در همین دو هفته گذشته در انتقال اعتبار مشکلاتی به وجود آمد که همین مشکلات موجب اختلال در تامین گوشت شد با اینکه ۹۰ درصد گوشت مورد نیاز کشور در داخل تامین میشود، اما با تامین نشدن همان ۱۰ درصد خارجی مشکلات عدیدهای برای کشور به وجود آمد.
رئیس جمهور گفت: در همین باره گوشتهای وارداتی در گمرک مانده اند و برخی میگویند دولت گوشت را از گمرک ترخیص نمیکند این در حالی است وارد کننده این محصول بخش خصوصی است و فقط به دلیل عدم انتقال اعتبار واردات آن به مشکل خورده که قرار بر این است بانک مرکزی به این موضوع ورود کرده و آن را مرتفع کند.
وی افزود: یک تحریم از طرف آمریکاست و یک تحریم از طرف سلایق برخی در حالی که در داخل اگر خودمان را تحریم و بداخلاقی نکنیم همه چیز حل میشود.
آقای روحانی گفت: همه باید حرف حق را به گوش مردم برسانند و کمک کنند که مردم واقعیات را در یابند.
رئیس جمهور افزود: نکتهای دیگر که برای دولت بسیار مهم است نقش بانکها در تولید اشتغال است که اگر بانکها نباشند هم تولید میخوابد و هم اشتغال دچار مشکل میشود.
وی گفت: مشکل اشتغال باید حل شود چه با وام روستایی چه با وام تولید که توسط بانکها پرداخت میشود